×

Modernisme

La farmàcia Guinart és una obra mestre que conjuga amb delicadesa materials nobles com ara la fusta de melis, el ferro forjat , la ceràmica , el marbre i el vidre emplomat . En aquesta farmàcia hi troben lloc tots aquests materials , i es combinen segons l'estil artístic modernista produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX . 

 La façana de la farmàcia Guinart es conserva igual que quan es va inaugurar l´any 1896 . Des de l´exterior es poden contemplar els ferros forjats típicament modernistes , amb les seves formes recargolades .

                     Les portes són de fusta  però la seva part inferior era originàriament de marbre . Té uns vidres ondulats i un agafall de fusta decorada amb ferro forjat .

                   

   La ceràmica va ser obrada als forns Xumetra de Sant Andreu , tant la de color verd, amb sa forma ondulada, com la decorativa de colors groc i blau . Els rètols han estat restaurats seguint  el model exacte dels originals . El fanal de ferro forjat , amb els seus vidres de colors, i els vitralls de sobre les portes  són també originals .

                     Ja a l´interior es pot observar , en l´espai d´atenció al públic , la fusteria de melis : els armaris i el taulell amb el seu marbre on des d´antic es feien les fórmules . També els pots de porcellana blanca dura són originals  i havien servit per enmagatzemar les parts de les plantes medicinals amb propietats terapèutiques .

                     Es conserven exposats molts estris de laboratori , especialitats antigues , pots de vidre amb tap de vidre esmerilat , i molts documents .

                     Es conserven també tots els llibres receptaris de la Farmàcia Guinart . Per ells sabem que la farmacia es va inaugurar el diumenge dia 15 de novembre de 1896, i que el segle XX va començar el dimarts dia 1 de gener de 1901. En aquests s´apunten totes les fórmules realitzades al laboratori de la Farmàcia . Així sabem que l´Anselm va preparar unes “pastillas de clorato de potasa”que van costar 25 cèntims el dia que va obrir la Farmacia,  o que un “jarabe fosfato de cal gelatinoso 50 gramos” va costar 35 cèntims el dia 1 de gener de 1901.

                       L’Ajuntament de Barcelona, amb motiu del Centenari i en reconeixement als anys de servei a la ciutat, ens va obsequiar amb una placa conmemorativa que està col.locada a la vorera, entre les dos portes de la Farmacia.

                     El dia 14 dabril de 2003, en el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, de mans del President de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, el Tinent d’Alcalde , Sr. Jordi Portabella  lliurà un diploma a la permanencia i  aportació al patrimoni de la Ciutat.

                     De la Conselleria de Comerç, Turisme i Consum, el dia 27 de juny de 2005, el Conseller primer Sr Bargalló , a la Casa Llotja de Mar,  va lliurar una placa a l’Establiment Centenari.

                    El 5 de desembre de 2005, els Srs.Lluis Bosch Pascual i Jordi Paris Gil de l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona  ens varen fer arribar a mans la “Guia del Modernisme” on hi figura la meva farmacia.

                    El mes de gener del 2009, l’Ajuntament de Barcelona ha col.locat també a la borera, la rajola  Ruta del Modernisme , situant la Farmacia Guinart dins la ruta arquitectónica i artística modernista més important de tot el mon. 

                    El març de 2011, l’alcalde de Barcelona, Sr. Jordi Hereu, va lliurà a la farmacia el “Premi a la Botiga Centenaria” del districte de Sant Andreu  

                    Al febrer del 2016 l'ajuntament de Barcelona va aprobar un pla especial de protecció de la qualitat urbana , pertanyen la farmàcia Guinart a la categoria màxima E1 , establiment de gran interès .

                   El 2021 l'Ajuntament de Barcelona aprova l'impuls i preservació dels establiments emblemàtics , als quals pertany la farmàcia Guinart . El 15 de novembre d'aquell mateix any vam celebrar els 125 anys de la fundació de la farmàcia Guinart  , juntament amb tots els nostres clients , amics i familiars . També van ser-hi representants del món sanitari i polític : de la Seu del Districte  de sant Andreu , del departament de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona , del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona i de la Federació Farmacéutica .

                   El 7 de març de 2023 , en un acte a la Llotja de Mar de Barcelona , s'inclou la farmàcia Guinart dins el catàleg europeu de establiments emblematics , el " Barcelona's Iconic Shops" , que vol aglutinar aquests tipus de establiments d'arreu d'Europa .


Categories
Preu