×

Determinació del risc cardiovascular

per Sílvia Colom
per Luis Anselmo Guinart
per Margarita Guinart

Mesurament, determinació i valoració de diferents paràmetres que afecten el risc cardiovascular, amb l'objectiu de prevenir i millorar els hàbits que condicionen la salut del cor.


Mitjançant unes taules , calculem la probabilitat de desenvolupar, en un termini de 10 anys, mort d'origen cardiovascular (Malaltia coronària, Malaltia cerebrovascular, Malaltia arterial perifèrica). Per calcular el risc tenim en compte el sexe , si és fumador , l'edat , la pressió artesial i el colesterol entre d'altres indicadors .


Aquestes taules no permeten el càlcul del RCV en pacients diabètics, recomanant-se considerar als diabètics tipus 2, i als tipus 1 amb micro albuminúria, com de RCV alt de manera directa.

El risc absolut en persones joves difícilment arribarà a un nivell del 5% tot i tenir molt elevats els factors de risc, sent important calcular el risc relatiu per mostrar la necessitat de canvis als estils de vida.

L'edat més elevada que arriba a la taula és de 65 anys, per la qual cosa per als pacients grans l'única opció és calcular el RCV aplicant aquesta edat al càlcul, assumint que el seu RCV serà superior al calculat.

Síndrome metabòlica

S'anomena síndrome metabòlica al conjunt d'alteracions metabòliques constituïdes per la obesitat de distribució central, la disminució de les concentracions del colesterol unit a les lipoproteïnes d'alta densitat (cHDL), l'elevació de les concentracions de triglicèrids, l'augment de la pressió arterial (PA) i la hiperglucèmia .

Associat a un increment de 5 vegades a la prevalença de diabetis tipus 2 i de 2-3 vegades a la de malaltia cardiovascular (ECV), es considera que la síndrome metabòlica és un element important a l'epidèmia actual de diabetis i d'ECV.

Criteris diagnòstics de la síndrome metabòlica , si es cumpleixen 3 criteris d'aquests 5 es defineix el diagnòstic :

-Obesitat central: perímetre de cintura superior a ≥ 102 cm a l'home o ≥ 88 cm a la dona.

-Pressió sanguínia superior a 130/85 mm de Hg o amb tractament.

-Glucosa en dejú superior a 100 mg/dl o diabetis tipus 2 diagnosticada.

-Triglicèrids en dejú superior a 150 mg/dl o amb tractament.

-Colesterol HDL (“bo”) per sota de 40 mg/dL a l'home o 50 mg/dL a la dona o amb tractament daquesta alteració.
 

Demanar cita

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
Categories
Preu